Nadat het 5e bod van AB InBev aanvaard is door de raad van bestuur van SABMiller (en die dat "unaniem" zal aanbevelen aan alle aandeelhouders van de groep) wordt België de zetel van één van de allergrootste bedrijven ter wereld.

Vierde verhoging 'bingo'

Het bod bedraagt 44 euro per aandeel, de helft meer dan de koers van SABMiller net vóór de overnameplannen bekend werden. Dat betekent dat het Belgisch-Braziliaanse AB InBev alles samen 96 miljard euro (in cash én aandelen) op tafel legt om het nummer twee van de biermarkt, het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller, op te slokken.

Vorige week had de raad van bestuur van SABMiller boden van 38, 40, 42,15 en 43,50 pond geweigerd wegens "substantieel te weinig". Uiteindelijk biedt AB InBev dus 44 pond (59 euro) per aandeel, waarop de raad van bestuur van SABMiller zich ertoe heeft verbonden het bod "unaniem" aan te bevelen bij alle aandeelhouders.

Wereldgigant met globale dekking

Door het samengaan van beide bierreuzen ontstaat een gigant die samen zo'n 30% van de wereldwijde biermarkt controleert. Wel staat nu al vast dat de groep in bepaalde regio's een aantal merken van de hand zal moeten doen: in de Verenigde Staten bijvoorbeeld hebben de twee samen ongeveer driekwart van de biermarkt in handen.

Zo'n dominante positie zal de Amerikaanse concurrentiewaakhond nooit aanvaarden.

Met deze overname zet Carlos Brito (foto) de kroon op het jarenlange werk van fusies en overnames. AB InBev krijgt nu ook voet aan de grond in de laatste regio's waar het nog niet actief was (Afrika en Australië) en vult ook in Latijns-Amerika de laatste gaten van de bierpuzzel op.

Hoe de groep zal gaan heten, is nog niet bekend. Uit het persbericht blijkt wel dat AB Inbev na de overname Belgisch wil blijven: er wordt een nieuwe firma opgericht waarin AB Inbev en SABMiller samen worden ondergebracht en AB Inbev schrijft dat het de bedoeling is om de hoofdzetel van die onderneming in België te laten. (retaildetail)